Historie van MHC DES
Initiatief
Twee studenten, Jan en Frans Mallens, kwamen bij hun Kaatsheuvelse vrienden aan met enthousiaste verhalen over een nieuwe sport die zij hadden ontdekt: hockey. De interesse voor de sport bleek vrij groot en beide broers begonnen voorzichtig te praten over de oprichting van een nieuwe sportvereniging, die ook nog eens een mixed vereniging moest worden: een club voor meisjes en jongens. Op 15 maart 1942 werd de oprichtingsvergadering gehouden in het 'Theehuis' van het voormalige Sport en Wandelpark (het begin van wat nu de Efteling is). Burgemeester Mallens van Loon op Zand en Kaatsheuvel ondersteunde dit initiatief van ganser harte. Het waren tenslotte zijn jongens die het voortouw hadden genomen.
Eerste bestuur
Men had ondertussen al flink wat voorwerk gedaan. Het veld was uitgekozen: het binnenterrein van de wielerbaan in het park. Ook had men contacten met zustervereniging H.O.C.O. uit Oisterwijk, die voor de nodige kennis van de handel en wandel van een hockeyvereniging kon zorgen. Ook had men de clubkleuren al uitgezocht: Oranje-Wit, alleen al om de bezetters te pesten. Op 21 april volgde de eerste Algemene Ledenvergadering en daar werd het allereerste bestuur gekozen: André Schalken - voorzitter, Jan Musters - secretaris, Jac van Ham - penningmeester, Mien de Gouw - commissaris en Adri Mallens - commissaris. De volledige naam van onze vereniging: Mixed Hockeyclub Door Eendracht Sterk (MHC D.E.S.)
Verhuizing
Tussen 1942 en 1972 kwamen er diverse sportvelden in en nabij de Efteling (er waren voetbal-, handbal- en hockeyvelden en er was een tennispark). In eerste instantie ter hoogte van de stoomcarroussel, later werden ze verplaatst naar waar nu ongeveer de Fata Morgana staat. Toen de Efteling steeds meer uitbreidde, was het snel duidelijk dat de verenigingen plaats moesten maken. Een nieuwe plek werd gevonden aan de Eikendijk, op de grens van Kaatsheuvel en Sprang Capelle. In augustus 1972 was M.H.C. DES de eerste sportvereniging die overhuisde. Er werd een houten clubhuis neergezet met één heren- en één dameskleedkamer met bij elk een kleine doucheruimte.
Modernisering
Het was een mooie tijd, maar langzaam maar zeker was het clubgebouw aan modernisering toe. Er moest iets definitiefs met een professionelere uitstraling komen. Op 11 juni 1983 werd het huidige clubhuis, de 3e Helft, geopend, de vereniging had toen ongeveer 225 leden. Omdat de nieuwe kleedkamers nog niet gereed waren, moest er gebruik worden gemaakt van de twee kleedkamers van het oude gebouw. DES-leden werd verzocht zich thuis om te kleden, zodat de gasten toch een beetje ruimte kon worden geboden. In april 1985 werd de huidige kleedaccommodatie, voorzien van keurige douches, in gebruik genomen.
Eerste kunstgrasveld
In 1987 werd voor het eerst voorzichtig gesproken over de aanleg van een kunstgrasveld. Er moest flink wat geld bij elkaar worden gesprokkeld om dit te kunnen verwezenlijken. Dat heeft heel wat spreekwoordelijk verenigingsbloed, -zweet en -tranen gekost. Op 22 september 1990 was het dan toch zover: het kunstgrasveld kon in gebruik worden genomen. DES beleefde deze ingebruikname met een hockeywedstrijd tussen het eigen Heren I en 'De Boekaniers', een gelegenheidselftal met onder anderen Floris-Jan Bovenlander en Taco van den Honert, toen nog spelend voor het Nederlands elftal.
50 jaar DES
Ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum verscheen in 1992 een boekwerk. Een van onze oud-leden schreef in dat jubileumboek onder meer het volgende over onze vereniging: "DES, een onvergetelijke tijd, een onvergetelijk stel vrienden. DES, een kleine club, ontstaan in moeilijke tijden, een club met karakter, maar, mijn grootste compliment, een club zonder kapsones!" En zo is het nog steeds. Het jubileumboek ligt voor belangstellenden ter inzage bij het secretariaat.
Recent verleden
Na een kleine dip in de jaren ’90, begon het ledental halverwege dat decennium weer aan te trekken. En het ledental is sindsdien door blijven groeien. Er kwamen zoveel nieuwe leden bij dat er aan het begin van de nieuwe eeuw, op eenzelfde manier als bij het eerste veld gebeurde, in de wandelgangen over een tweede kunstgrasveld gesproken werd. Zo gebeurde het dat tegelijkertijd met het vervangen van de oude kunstgrasmat op het eerste veld, in maart 2004 een tweede veld verscheen.
Nu
Onze bloeiende vereniging telt momenteel (juli 2022) ruim 850 leden. We hebben een bijzonder actieve jeugdafdeling, die steeds verder uitgroeit. Jaarlijks worden tal van activiteiten georganiseerd. Het jaarlijks terugkerende Bommeltoernooi (voor senioren tijdens Pinksteren) en Pardoestoernooi (voor C-jeugd) zijn in de wijde omtrek en waarschijnlijk zelfs daarbuiten bekend. Daarnaast organiseert DES jaarlijks vele uiteenlopende activiteiten voor de leden zelf, zoals feesten, onderlinge toernooitjes en seizoensgebonden activiteiten. Kortom, DES is een vereniging met een rijke historie en belangrijker nog een vereniging met een toekomst: een vereniging waar het altijd gezellig is.
Bestuur
Het bestuur heeft de volgende beleidspunten bepaald:
1. Een leven lang hockey, op maat.
Iedereen, jong of oud, kan binnen DES zijn talent ontwikkelen. Zowel op prestatief niveau, als in de breedte.
2. Sportiviteit, Veilig en Gezond hockeyen
Uitgangspunt: iedereen voelt zich welkom en op zijn gemak bij DES (leden, gasten, ouders, opa’s/oma’s, vrienden/vriendinnen).
3. De vereniging is toekomstproof.
We mogen ons als DES gelukkig prijzen dat we een financieel gezonde vereniging zijn. Dit dankzij goed en verantwoord beleid van het bestuur de afgelopen jaren. Door de veranderende maatschappij is het wel zaak om na te denken over toekomstige financiering en continuïteit.
Het bestuur kent sinds de ALV van 2021 de volgende samenstelling:
- vacature (voorzitter)
- Menno Gülicher (penningmeester)
- Anja Beukman (secretaris)
- Karel-Jan van Wijlen
- Theo de Kievit
- Wieteke Roelfs
- Paul van Hooren
- Michel van Nieuwstadt